ERASMUS+ YENİ DÖNEM STAJ HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU DUYURUSU
Online başvurular 25.01.2022 tarihinde başlayıp 28.02.2022 tarihinde (saat 16:00) sona erecektir. Başvurusu uygun bulunan aday adayı öğrencilerin listesi, 16.03.2022 tarihinde Uluslararası İlişkiler Ofisi web sayfasında ilan edilecektir. COVID-19 pandemisinin devam etmesi sebebiyle Kabul Belgesi/Niyet Beyanı olmayan adaylar da başvuru yapabilecektir.
Niyet Beyanı veya Kabul Belgesi olmadan başvuru yapan adaylar sadece ülke belirtmeli.
Öğrenciler bir proje dönemi için sadece bir çeşit hareketliliğe başvurabilir
ÖNEMLİ: Kabul Belgesi ya da Niyet Beyanı olmadan başvuru yapılabilir. Ancak Kabul Belgesi ya da Niyet Beyanı olmadan başvuru yapan öğrencilerin yararlanıcı olma durumu Kabul Belgesi Teslim etme tarihlerine göre değerlendirilecek ve bu öğrenciler her bölüme eşit hak verilmek suretiyle Erasmus puanına göre sıralanacaktır.
!! Kabul Belgesi/Niyet Beyanı olmadan başvuru yapan ve yararlanıcı adayı olan öğrenciler için belge teslim tarihleri: 15 Nisan 2022 / 13 Mayıs 2022 ve 17 Haziran 2022’dir. Daha sonra ek bir belge teslim tarihi ilan edilip edilmeyeceği bütçe kullanımına bağlı olarak web sayfasında duyurulacaktır.
Kabul Belgesi ya da
Niyet Beyanı ile başvuru yapan adaylar +10 puan uygulamasına tabi tutulacaktır. Kabul mektubunuz veya Niyet Beyanınızda staj sürenizin en az 2 ay olmasına dikkat ediniz. Kabul belgesinde veya niyet beyanında belirtilen staj başlangıç tarihinin haziran ayı itibariyle(01.06.2022) olmasına dikkat ediniz.
- MEZUN OLMADAN ÖNCE BAŞVURU YAPMIŞ OLAN ÖĞRENCİLER MEZUN OLDUKTAN SONRA 12 AY İÇİNDE PROJE SÜRESİ DAHİLİNDE STAJ HAREKETLİLİĞİNDEN YARARLANABİLİRLER.
- Kayıt donduran öğrenciler başvuru yapabilir ancak kayıt donduran öğrenciler kayıt dondurdukları dönemde öğrenim hareketliliği veya zorunlu stajlarını gerçekleştiremez.
ERASMUS DİL SINAVI
Erasmus Dil Sınavı Limiti ile aşağıda belirtilmektedir:
Ön Lisans : 55 Lisans : 60 Yüksek Lisans : 65
BAŞVURU İLE İLGİLİ GENEL KURALLAR
· Tarsus Üniversitesi’ne kayıtlı tüm ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencileri başvurabilir. Doktora öğrencileri
“Doktora Hareketliliği” başvuru duyurusuna başvuru yapabilirler. Bu başvuru diğer öğrenim kademesinde kayıtlı öğrenciler içindir.
· Lisans ve Yüksek Lisans öğrencileri, Hazırlık sınıfında iken başvuru yapamazlar.
· Çift ana dalda öğrenim gören öğrenciler, aynı başvuru döneminde sadece bir ana daldan hareketliliğe başvurabilir.
· “Niyet Beyanı” veya “Kabul Mektubu” ile başvuru yapacak olan adayların belgelerinde süreler açık olarak yazılmalı ve bir kopyası başvuru esnasında başvuru formuna eklenmelidir.
· Başvuru için gerekli genel not ortalamalarının ön lisans ve lisans öğrencileri için
en az 2.20/4.00 veya
58/100, yüksek lisans öğrencileri için
2.50/4.00 veya
65/100 olmalıdır. Yüksek lisans düzeyinde ilk dönem başvuran ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda transkripti oluşmamış öğrenciler için bir önceki yükseköğretim kademesinde alınan mezuniyet notu kullanılır.
· Benzer şekilde, yatay veya dikey geçişle başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapmış ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda bir not ortalaması oluşmamış öğrenciler için geldikleri yükseköğretim kurumundan aldıkları son transkriptte yer alan not ortalamaları dikkate alınır.
· Bütün adayların başvuruları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Enstitü görevlileri ve Uluslararası İlişkiler Ofisi ilgili personeli ile birlikte yürütülecek olan “Uygunluk Kontrolünden” geçecek ve uygun olan adaylar ilgili dil sınavına katılabileceklerdir.
· Uygunluk kontrolünden geçerek dil sınavına girebilecek olan öğrencilerin listesi Uluslararası İlişkiler Ofisi web sayfasında duyurulacaktır.
· Staj Hareketliliği süresi minimum
2 aydır. Bu süre mücbir sebepler dışında azaltılamaz. Hareketliliğin asgari sürenin altında olması durumunda söz konusu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz, öğrenci sıfır hibeli öğrenci olarak rapor edilir.
· Staj faaliyetinin, öğrencinin diploma programı için zorunlu olması gerekmez.
· Staj hareketliliğine öğrenciler 1. sınıftan itibaren başvurabilirler (ilk yarıyıl akademik ortalamaları dikkate alınır).
· Öğrenim süresi içinde her sınıfta ve öğrenim programlarının son sınıflarındaki öğrenciler mezun olduktan sonraki 12 ay içinde proje süresi müsaade ettiği sürece staj faaliyeti gerçekleştirebilir. Mezuniyet sonrası gerçekleştirilecek staj faaliyetinde öğrenci başvurusunun mezun olmadan önce yapılması gerekir.
· Başvurular ücretsizdir.
Bu başvuru kapsamında Erasmus Staj hareketliliğinden yararlanma süresi 31.10.2023 tarihinde sona erer. Hareketliliğinizin bu tarihlere göre ayarlamanız beklenmektedir. Kabul belgesinde veya niyet beyanında belirtilen staj başlangıç tarihinin Haziran ayı olmasına dikkat ediniz.
SEÇİM ÖLÇÜTLERİ
Erasmus+ Uygulama El Kitabı ilgili bütçe yılı seçim ölçütleriyle ilgili kurallar sayfa 12’de verilmiştir.
ÖLÇÜT AĞIRLIKLI PUAN
Akademik başarı düzeyi |
%50 (toplam 100 puan üzerinden) |
Dil seviyesi |
%50 (toplam 100 puan üzerinden) |
Şehit ve gazi çocuklarına (Erasmus başvurusu yaptığı esnada kanıtlayan belge ibraz edilmesi gerekmektedir.) |
+15 puan |
Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) |
+10 puan |
2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere (Erasmus başvurusu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi gerekmektedir.) |
+10 puan |
Başvuru esnasında staj yeri Kabul Belgesi sunma |
+10 puan |
Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir.* |
+5 puan |
Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz) |
-10 puan |
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma |
-10 puan |
Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama |
-10 puan |
İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır.) |
-10 puan |
1-Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir. 2-Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir. *Aşağıdaki faaliyetlerden biri ya da birkaçını deneyimleyen stajlar bu kapsamda sayılır: dijital pazarlama (örn. Sosyal medya yönetimi, web analitiği), dijital grafik, mekanik ve mimari tasarım; uygulama, yazılım ve kod ya da websitesi geliştirme; bilişim sistem ve ağlarının kurulumu, bakımı ve yönetimi, sibergüvenlik, veri analitiği, veri madenciliği ve görselleştirmesi; programlama, robotik ve yapay zekâ eğitimleri. Genel müşteri hizmetleri, talep oluşturma, veri girişi ya da rutin ofis görevleri bu kapsamda sayılmaz.
Puan Kesintileriyle İlgili Açıklama:
- Daha önce yararlanma durumunda “-10 puan” eksiltme uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğrenim öğrenci/staj hareketliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır. Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen, faaliyetin gerçekleştirilmediği her faaliyet için “-10 puan” eksiltme uygulanır.
- Yükseköğretim kurumunun öğrenim ve staj hareketliliği seçimlerini aynı başvuru ve değerlendirme süreci içerisinde gerçekleştirmesi halinde; daha önce hareketlilikten faydalanmayan bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, “-10 puan” eksiltmenin hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden hangi faaliyette eksiltme uygulanmasını tercih ettiğine yönelik bir dilekçe alınır. Daha önce hareketlilikten faydalanmış bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, daha önce faydalandığı hareketlilik türünden “-20” puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise “-10” puan eksiltme uygulanır.
- Eksiltmeler öğrencinin toplam Erasmus puanı üzerinden yapılır. Dil Puanından kesinti YAPILMAMAKTADIR.
- Öğrencilerin puan sıralaması, bölüm veya fakültelere ayrılan kontenjanlara göre ilgili bölüm/fakülte içerisinde yapılır.
HİBE MİKTARLARI
Öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği ülkeler hayat standardı düzeylerine göre 3 gruba ayrılmış ve ülke grupları için aylık ÖĞRENİM ve STAJ hibeleri belirlenmiştir. Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları (Staj Hareketliliği için) aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Ülke Grupları |
Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler |
Aylık Hibe Staj (Avro) |
- Ve 2. Grup Program Ülkeleri
|
Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan |
750 |
- Grup Program Ülkeleri
|
Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Kuzey Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Sırbistan |
600 |
**Birleşik Krallık yeni Erasmus döneminde programda olmadığından artık hareketlilik yapılmamaktadır.
Ödemeler, toplam hibenin %80’i gitmeden önce, %20’si dönünce olmak üzere iki taksitte yapılır.
Öğrenci/Yeni Mezun Hareketliliğinde İlave Hibe Desteği
Dezavantajlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, dezavantajlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.
1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)
2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
3) Kendilerine yetim aylığı bağlananlar
4) Şehit/Gazi çocukları 5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan)
Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi gerekmektedir. (Online başvuru formunda destekleyici belgeler kısmına yükleyiniz)
- Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.
Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, hareketlilik türüne göre aşağıdaki miktarlarda İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir:
Hareketlilik türü İlave Hibe Desteği Miktarı 2-12 ay arası öğrenci hareketliliği Aylık 250 €
Hibesiz (“0” Hibeli) Öğrenci Olma Durumu
Öğrenciler, istedikleri takdirde hibe almaksızın faaliyetlere katılabilirler. Hibesiz öğrenciler de diğer başvurularla beraber genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli öğrencilerle aynı süreçten geçer. Hibesiz öğrencinin farkı, öğrencinin bütçe hesaplamalarına dâhil edilmemesi ve kendisine ödeme yapılmamasıdır. Hibe alınmaması öğrencinin seçim sürecine dâhil olmamasına gerekçe değildir. Hibesiz öğrenci olma durumu ile ayrıntılı bilgi için
2021_Sozlesme_Yili_Uygulama_El_Kitabı.pdf
SEÇİM VE YERLEŞTİRME
• Aday öğrencilerin seçimi, her fakülte/bölüm için eşitlik ilkesine dayalı ve bütçe dahilinde en yüksek puanı alan öğrencilerin sıralama sonucuna göre yapılır. Kabul Belgesi / Niyet Beyanı ile başvuru yapacak olan adaylara +10 puan uygulanacaktır. Kabul Belgesi/Niyet Beyanı olan öğrenciler aldıkları Erasmus puanına göre ASİL olarak ilan edilecek, Kabul Belgesi/Niyet Beyanı olmayan öğrenciler ADAY ADAYI olacaktır. Belirtilen tarihlere göre Kabul Belgesi / Niyet Beyanı getiren öğrenciler Kabul Belgesi Teslim etme tarihlerine göre her bölüme eşit hak verilip Erasmus puanına göre sıralanacaktır ve ASİL ve YEDEK listeleri güncellenecektir.
Kabul belgesi teslim etmek için belirlenen tarihler Daha sonra ek bir belge teslim tarihi ilan edilip edilmeyeceği bütçe kullanımına bağlı olarak web sayfasında duyurulacaktır.
• Bir sözleşme yılında seçilerek hibe tahsis edilen ancak hibe yetersizliğinden veya başka sebeplerle gönderilemeyen öğrenciler, bir sonraki sözleşme yılına “kazanılmış hak” olarak devredilmek suretiyle doğrudan gönderilemezler. Programa katılacak öğrenciler, her sözleşme dönemi için ayrı ayrı seçim için gereken tüm şartları sağlayarak değerlendirilir ve seçilirler.
Erasmus+ Staj Hareketliliği Online Başvuru için tıklayınız.

2021-1-TR01-KA131-HED000020835 nolu Staj Konsorsiyum Projesinden, Erasmus Staj Hareketliliği asil listesinde yer alan 1 öğrenci(süre ve ülke grubuna göre) faydalandırılacaktır. Diğer yararlanıcılar 2021-1-TR01- KA131- HED-000003340 nolu projenin ilgili faaliyet bütçesinden hibelendirilecektir.