Erasmus dönemin 3 bölümden oluşmaktadır
- Hareketlilik Öncesi
- Hareketlilik Sırasında
- Hareketlilik Sonrası
1. Hareketlilik Öncesi İşlemler
- KABUL MEKTUBU (ACCEPTANCE LETTER)
Öğrenim görmeye hak kazandığın üniversiteden alacaksın. Bu belgeyi hem vize almak için kullanacaksın hem de kendi üniversitendeki Erasmus Ofisine teslim edeceksin. Bu mektubu almak için öncelikle kazandığın üniversitenin Erasmus sayfasına gir. Başvuru belgelerini öğren. Başvuru için genellikle başvuru formu, öğrenim belgesi ve pasaport bilgileri talep edilmektedir.
Yurtdışında alacağın dersler döndüğünde kendi üniversitende tam olarak tanınacaktır. Yurtdışında alacağın dersleri belirlemek ve kendi üniversitende hangi derslere karşılık olarak sayılacağını kayıt altına alan bu belgeyi hazırlaman gerekiyor. Bunun için hemen öğrenim görmeye hak kazandığın üniversitenin Erasmus sayfasına girmelisin ve bölüm koordinatörünle birlikte ders eşleştirmesi yaparak formu doldurmalısın. Kendi imzan, bölüm ve kurum koordinatörünün imzası ile gideceğin üniversiteye gönderiyorsun. Gideceğin üniversite de bu belgeyi onayladıktan sonra alacağın dersler garanti altına alınmış olacaktır.
Bu belge, öğrenim anlaşmasının ayrılmaz bir parçasıdır ve Türkçe dilindedir. Öğrenci Bölüm sekreterliğine gideceği kurumda alacağı dersleri göstere LA ile kabul mektubunu bir bölüm kurul kararı çıkarılması dilekçesiyle sunar. Bölüm kurul kararı çıktığında öğrenci, öğrenci işleri ve uluslararası ilişkiler ofisi bilgilendirilir.
- AVRO HESAP CÜZDAN FOTOKOPİSİ
Üniversitemiz merkez kampüs içerisinde yer alan Ziraat Bankası şubesinden adına AVRO para cinsinden bir hesap açtırarak hesap cüzdanının bir örneğini Erasmus Ofisine getirmelisin. Alacağın hibenin bu hesaba yatırılacağını unutma!
Yurtdışında öğrenim gördüğün süreyi kapsayacak şekilde bir eğitim sigortası yapmalısın. Bunun için sana sigorta şirketi (reklam olur diye) öneremiyoruz. Sigorta vize başvurusunda da gereklidir. Sigorta yaptırdığında Erasmus Ofisine sigorta poliçe numarası ve şirketin ismini bildirmelisin. Hibe sözleşmesi için gereklidir!
- KONSOLOSLUK İÇİN HİBE YAZISI
Vize almaya gitmeden önce Erasmus Ofisine gelerek hibe yazını alabilirsin. Bu belge vize alman için gereklidir.
Gideceğin üniversiteden gelen kabul mektubu, Erasmus Ofisinden alacağın hibe yazısı ve konsolosluğun talep ettiği diğer belgelerle vize başvurusu yapmalısın. Vize başvurusu için randevu gerekebilir, o yüzden gideceğin ülke konsolosunun sayfasından detayları öğrenmelisin.
Vizeni aldıktan sonra seninle hibe sözleşmesi imzalıyoruz. Bu sözleşmede yurtdışında öğrenim göreceğin süre zarfında yükümlülüklerini ve alacağın hibeyi kayıt altına alıyoruz. Unutma, hibe sözleşmesi imzalamadan hibe ödemesi yapamıyoruz!
Erasmus faaliyeti başlamadan önce OLS sistemi üzerinden eposta adresine gönderilecek bir bağlantı ile eğitim alacağın dilde bir çevrimiçi dil sınavına gireceksin. Bu sınavı internet üzerinden kendi başınıza istediğiniz yerde gerçekleştirebilirsiniz.
- ERASMUS ÖĞRENCİ BEYANNAMESİ
Bu belgeyi indirerek dosyanızda saklamanızı öneririz. Çünkü bu belge Erasmus öğrencisi olarak hak ve yükümlülüklerinizi göstermektedir.
2. Hareketlilik Sırası İşlemler
Yurtdışına gittiğinde ilk iş, öğrenim göreceğin üniversitenin Erasmus Ofisine gitmelisin. Oradan alacağın varış onay belgesini taratıp bizlere eposta ile göndermelisin.
- DERS DEĞİŞİKLİK FORMU (CHANGES TO LEARNING AGREEMENT)
Öğrenim Anlaşmasının 2.sayfasıdır. Yurtdışına gitmeden önce hazırlamış olduğun öğrenim anlaşmasının ikinci bölümü ders değişiklik bölümüdür. Eğitim esnasında ders değiştirmek zorunda kalırsan bu belgeyi kullanarak ders ekleyip/çıkarabilirsin. Bu işlemi ilk 30 gün içerisinde tamamlaman gerekmektedir. Bu belgeyi gittiğin üniversiteye onaylattıktan sonra taratıp bizlere göndermeyi unutma!
3. Hareketlilik Sonrası İşlemler
Öğrenim Anlaşmasının 3.sayfasıdır. Yurtdışına gitmeden önce hazırlamış olduğun öğrenim anlaşmasının üçüncü bölümü yurtdışında aldığın derslerin isimlerini, kredilerini ve notlarını göstermektedir. Bu belgeyi gittiğin üniversitenin Erasmus Ofisinden alacaksın. Karşı üniversitedeki danışmanından da imzanı almayı unutma. Kendi kurumunda derslerinin sayılması için bu belge çok önemlidir.
Gittiğin üniversiteden not çizelgeni alman gerekiyor. Kendi kurumunda derslerinin sayılması için bu belge çok önemlidir.
- KATILIM BELGESİ [İNGİLİZCE]
Gittiğin üniversitenin Erasmus Ofisinden bu belgeyi almalısın. Bu belgede gittiğin üniversitede öğrenim gördüğün tarihler yer almaktadır.
Gittiğin üniversiteden aldığın İngilizce dilindeki katılım belgesinin Türkçe örneğidir. İngilizce katılım belgesine göre doldurarak erasmus@tarsus.edu.tr adresine eposta ile göndermen yeterlidir.
Yurtdışından döndükten sonra ve yukarıdaki öğrenim anlaşması ile katılım belgesini Erasmus Ofisine teslim ettikten sonra eposta adresine bir anket göndereceğiz. Bu anketi internet üzerinden doldurarak sisteme yüklemen yeterlidir. Bu anket, kalan hibenin ödenmesi için ön şarttır. Bu yüzden önemlidir.
Yurtdışına gitmeden önce tamamladığın çevrimiçi dil sınavını bu sefer faaliyetin bittikten sonraki dil sınavını tamamlaman gerekiyor. Anket ile çevrimiçi dil sınavı kalan hibenin ödenmesi için ön şarttır.
Döndüğünde derslerini saydırmak ve bölümünü bilgilendirmek için bu dilekçeyi doldurup LA after mobility tamamlanmış şekli ve transkriptin ile bölüm sekterliğine vermelisin.