Pasaport, Vize ve Sigorta İşlemleri

 

PASAPORT, VİZE  VE SİGORTA İŞLEMLERİ

Seçilen Erasmus Katılımcıları için hazırlanmış bir bilgilendirmedir. Her konsolosluğun farklı zamanlarda farklı talepleri olabileceğinden ilgili kurumlardan da bilgilendirme alınması gerekmektedir.





Pasaport işlemleri

Erasmus'a hak kazanan katılımcılar pasaport işlemlerine başlayabilirler

Hususi pasaportu (Yeşil) 
olan veya alma hakkı olan öğrencilerin bize pasaport harc muafiyet dilekçesi vermeleri gerekmiyor. Hususi pasaport zaten harçsız alınıyor. Hususi pasaport işlemleri ile  Mersin İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ilgileniyor. Gideceğiniz ülkenin ne kadar süre geçerli pasaport istediği ve ne kadar süre ile vizesiz gidebileceğiniz bilgisi ülkeden ülkeye değişmekte olup ilgili konsolosluk ya da vize biriminden bu bilgiyi kontrol ediniz. Yeşil pasaport sahibi iseniz yine de vize başvurusu yapmanızı tavsiye ediyoruz.

 

Umumi pasaport (Bordo) isteyen veya pasaportu olup suresini uzatmak isteyen öğrenciler 25 yaş altında ve 25 yaşını doldurmasına 6 aydan fazla var ise Pasaport Harcı Muafiyet Dilekçesi olmasına gerek olmadan doğrudan öğrenci belgeleri ile bilrlikte  İlçe Nüfus Müdürlüğü' ne (bağlı bulunduğunuz) başvurabiliyorlar (Şehitkerim  Vergi Dairesi' ne giderek cüzdan bedelinin ödendiğine dair alınan dekont ile birlikte), 25 yaş üzerindeki ve 25 yaşını doldurmasına 6 aydan az zaman olan öğrenciler ise Pasaport Harç Dilekçesiyle bize başvurup pasaport harç yazısını bizden almaları gerekiyor. Ardından Tarsus Şehitkerim Vergi Dairesi' ne giderek cüzdan bedelinin ödendiğine dair alınan dekont ile birlikte) İlçe Nüfus Müdürlüğü' ne (bağlı bulunduğunuz) başvurabiliyorlar.
 

Hizmet Pasaportu (Gri) - Staff Mobility 90 günden az süre ile yurt dışında bulunacak olan üniversite çalışanları ve akademisyenler içindir. Bu süreç Personel Daire Başkanlığı ile yürütülür.

 

Not: Hizmet pasaportu ile gidilecek ülkede vize uygulanmıyor ise başlangıç tarihinden 20 gün önce, vize uygulanıyor ise başlangıç tarihinden 60 gün önce birimimize başvurmanız gerekmektedir. 
 

Not: Hareketlilik süresi sona erdiğinde hizmet pasaportunuzu teslim etmeniz gerekir.

 

Pasaport işlemleri için gerekli belgeler ve ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Ayrıca 
İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ve İlçe Nüfus Müdürlüğü' nün (bağlı bulunduğunuz) internet sayfalarını inceleyebilirsiniz.





 

VİZE İŞLEMLERİ 
 

  1. Yurtdışındaki üniversiteden kabul yazısı (Letter of Acceptance) geldikten sonra vize işlemlerine başlanılabilir.  
  2. Vize alma sorumluluğu öğrenciye aittir.
  3. Başvuru sırasında, gidilecek ülkenin konsolosluğu/büyükelçiliği tarafından ilan edilen ve istenilen bütün evrakların tamamlanmış olmasına çok dikkat edilmelidir.

Vize işlemleri ile ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları'nı inceleyebilirsiniz.

 

Vize başvuruları esnasında gerekli olabilecek ve üniversitemiz Erasmus Ofisi’nden temin edilebilecek belgeler:
 

• Pasaport ve Çıkış Harç Muafiyet İstek Yazısıindirmek için tıklayınız

• Erasmus Ofisimizden hibe alındığına dair belge (Letter of Financial Guarantee) 

• Öğrenci Belgesi (İngilizce) 

• Dil Yeterlilik Belgesi (Language Proficiency Letter) 

• Konsolosluklara veya Büyükelçiliklere hitaben vize başvuru yazısı

• Adli Sicil Kaydı Çevirisi (Aslını siz alıyorsunuz)

• Nüfus Kayıt Örneği Çevirisi (Aslını siz alıyorsunuz)

• Erasmus Öğrencisi olduğunuza dair belge

• Sağlık Raporu Çevirisi (Aslını siz alıyorsunuz)
 

 

Vizeler ile ilgili önemli notlar:
 

İngiltere’ye gidecek staj öğrencileri için Vize Alma Rehberi

•Vize başvurusu yaparken arka zemin beyaz olmak şartıyla son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf gerekmektedir.

•Yeşil pasaport için 90 güne kadar  vizeye gerek yoktur. (Schengen Ülkeleri)

•Almanya’ya gidecek öğrencilerin gitmeden en az 1.5 ay evvel vize için başvurmaları gereklidir.

•Almanya’da 01.01.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Asgari Ücret Kanun’u (MiLoG) uyarınca ülke genelinde asgari ücret uygulamasının geçerliliği sağlanmıştır. Öğrenciler staj süresince asgari ücret zorunluluğu muafiyetinden yararlanmak için ya en fazla üç aya kadar staj yapacaklar ya da üniversite tarafından zorunlu staj durumunda olduklarını kanıtlayacaktırlar. Ve yine “Federal Öğrenimi Teşvik Yasası’nın (BaFöG) belirlemiş olduğu aylık burs miktarının üst sınırı 01.09.2019 tarihinden itibaren değişecektir. Buna göre 01.09.2019 tarihinden itibaren yapılan başvuruların aylık miktarı 853 Avro, yıllık 10.236 Avro olarak belirlenmiştir. Yapılan değişiklik Ağustos ayında özellikle 1 yıllık vizeye (2 sömestr) başvuran Erasmus+ öğrencileri de etkileyecektir. Aylık BaFöG asgari burs miktarı ile Erasmus+ hibesi arasında eksik kalan meblağın vizeye başvururken gösterilmesi ,finans belgesi buna göre hazırlanacaktır, gerekmektedir.”.

•Vize işlemleri için bazı Konsolosluklar 35-40 Avro arasında vize ücreti ücret talep etmektedirler.

•Almanya eğitim vizesi verebilmek öğrencinin aylık en az 873 Avro gelirinin olduğunun teyit edilmesini istemektedir.

•Vize almadan kesinlikle uçak biletinin alınmaması gerekmektedir ve vize almadan hibe sözleşmesi imzalanmayacaktır.
 


 



Sigorta İşlemleri

 

SEYAHAT SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?

Yurt dışına seyahat edenleri, seyahatleri esnasında karşılaşabilecekleri sağlık risklerine karşı koruyan özel sigorta türü. Seyahat sırasında poliçenin geçerlilik tarihleri arasında meydana gelen ani ve beklemedik bir kaza, hastalık veya önceden mevcut bir duruma bağlı olmayan hastalık hali sonucunda planlanan seyahat süresi içinde meydana gelmesi kaydıyla, sigortalı kişiye poliçede belirtilen teminatlar sağlanır

 

Seyahat sağlık sigortasını ne zaman yaptırmalıyız?

Ülkemizde geçerli olan SGK ya da özel sağlık sigortamızın (bazıları hariç!) yurt dışında geçersiz olacağından ötürü, ülke dışına çıkmadan yaptırmalıyız. Zaten vize isteyen ülkelerde zorunlu olduğundan, vize için istenen evraklar arasına koymak için önceden yapılması gerekiyor.

 

Seyahat sağlık sigortasını nereden alabiliriz?

Seyahatiniz esnasında olası sorunlarınızın teminatı olan bu sigorta, sigorta şirketleri tarafından ortalama bir ücret karşılığında hazırlanıyor. Bu sigorta belli bir teminat tutarında (Genelde 30 bin Euro) giderleri tazmin edecek şekilde hazırlanıyor. İçeriği ise tamamen hazırlayan şirkete, gideceğiniz yere, kalacağınız güne ve ödediğiniz tutara göre değişmektedir.
 


Seyahat sağlık sigortası ile hangi sağlık hizmetlerinden faydalanabiliriz?

Seyahatiniz süresince önceden var olan kronik hastalıklar hariç, hastalanmanız veya yaralanmanız durumunda tedavi masraflarınız, ayrıca bunlara ek olarak ambulans, hastane ve ameliyat masrafları poliçeniz kapsamında karşılanır. sonucunda (Örneğin bisiklet kazası, gıda zehirlenmesi, böcek ısırıkları vb.),
 


Seyahat sağlık sigortası hangi tutara kadar olan masrafları karşılıyor?

Bu tamamen kapsama alanının genişliğine göre değişiyor. Ancak genelde ortalama 30 bin Euro ve altında oluyor. Burada ki önemli bir detay; sigorta şirketleri belli bir tutarın altındaki giderleri ödemiyor. Örneğin; yaptırmış olduğunuz poliçenin alt tutarı 150 Euro. Sigorta şirketi, bu tutarın altındaki sağlık harcamalarını değil, üzeri harcamaları geri ödeme kapsamına almış. Harcamanız 150 Euro ise ülkeye döndüğünüzde geri alır, fakat 149 Euro ise alamazsınız.. Bu tutar şirketten şirkete değişmekte olup, yaptırmayı düşündüğünüz şirkete sorup öğrenmekte fayda vardır.
 


Seyahat sağlık sigortasını nasıl kullanacağız?

Hastalandık… Şimdi ne yapacağız? Seyahat sağlık sigortamız var ama hastaneye gidebilir miyiz? Para verecek miyiz, ya da ilaç alabilir miyiz? Seyahat sağlık sigortanız olmasa da tabi ki tüm sağlık ihtiyaçlarınızı bir sağlık kuruluşuna giderek, ücretini cebinizden ödeyerek karşılayabilirsiniz. Eğer seyahat sağlık sigortanız varsa, ücretleri (tedavi, ilaç vb.) yine cebinizden o anda öder; fakat yaptığınız harcamalarınızı geri alabilirsiniz.  Tek yapmanız gereken, durumu sigortayı yaptırdığınız şirkete en kısa zamanda bildirmek. Sigorta şirketine ulaşamazsanız ise sorun yapmayın. Zaten alınan hizmetleri gösteren orijinal belgeleri (hastane raporu, reçeteler,makbuzlar, faturalar vb.) sigortayı yaptırdığınız şirkete ibraz etmekle yükümlü olduğunuzdan, tedavi sonrasında ülkeye döndüğünüzde de ulaşabilirsiniz.
 


Seyahat sağlık sigortası ülkemizde geçerli midir?

Yurt dışında kullanmak için yaptırdığımız bu seyahat sağlık sigortasının geçerliliği; ülkemiz sınırlarından çıkıldığının pasaportla tespit edildiği an başlar, ülkemiz sınırlarına girildiğinin pasaportla tespit edildiği an sona erer. Yani ülkemiz içerisinde geçersizdir.
 


Seyahat sağlık sigortası sadece sağlık problemlerini mi karşılar?

Seyahat sağlık sigortası kapsamında, sadece sağlık giderlerimizin olmadığını, aynı zamanda seyahatimizde başımıza gelmesini istemediğimiz olayların neredeyse birçoğu kapsam içerisinde olmaktadır. Örneğin; seyahat iptali, tarifeli bagaj kaybı, zarar görmesi, çalınması aile üyelerinden birinin ölümü nedeniyle yolculuğun durdurulması sonucu geri dönüş seyahati, seyahatiniz esnasında yaşadığınızı trafik kazası giderleri ve beraberindeki avukat masrafları, hukuki masraflar, gerekli ilaçların sevkiyatı, pasaport veya bilet kaybı vb. Sigortanızı yaptırdığınız şirkete kapsamların neler olduğunu sorup, detaylıca anlatmasını talep ediniz.

 


SGK Güvencesi kapsamındaki Yurtdışı Sağlık İşlemleri

Ülkemizin imzalamış olduğu sosyal güvenlik sözleşmelerinden 23’ü halen yürürlükte olup bunlardan;

Almanya,

Hollanda,

Belçika,

Avusturya,

Fransa,

KKTC,

Makedonya,

Azerbaycan,

Romanya,

Çek Cumhuriyeti,

Bosna Hersek,

Arnavutluk,

Lüksemburg

Hırvatistan ile imzalanmış sözleşmelerde sağlık sigortası uygulaması bulunmaktadır. İlgili açıklamalara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/emekli/saglik_hakkindan_yararlanma/yurtdisi
 


Ebeveyni SSK’lı olan öğrenciler için:

Halihazırda, AB üyesi ülkelerden Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve Belçika ile yürütülmekte olan uygulamaya göre;

Ebeveyninden biri SSK’lı olmak kaydıyla, 25 yaşını aşmamış lisans (burada lisansüstü öğrencileri dahil edilmiyor) öğrencilerinin yurtdışına öğrenci olarak gitmeleri durumunda, -devam eden bir rahatsızlıkları için değil de - orada bulundukları sırada acil tedaviler için kullanabilecekleri bir sigorta güvencesini, ebeveyninin bağlı bulunduğu Sosyal Sigorta İl Müdürlüklerinden (yurtdışı hizmetleri biriminden) alacakları belgelerle sağlayabilirler. Öğrencilerin, kendi okullarından, ERASMUS öğrencisi olarak yurtdışına gideceğini bildirir bir yazıyı İl Müdürlüğüne vermeleri gerekmektedir. Konuyla ilgili, SSK Genel Müdürlüğü Yurtdışı Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan (0 312 458 70 00’dan...) bilgi alınabilir.
 


Ebeveyni Emekli Sandığı’na bağlı olan öğrenciler için:

Ebeveyninden biri Emekli Sandığı’na olmak suretiyle, öğrenci olması hasebiyle 25 yaşına dek ebeveyninin sosyal güvencesini kullanabilen öğrenciler, (burada yüksek lisans ilk yılında olan öğrenciler dahil) yurtdışında öğrenci olarak bulundukları dönemde yapacakları sağlık masraflarını bulundukları ülkenin Türk konsolosluğuna onaylatmak suretiyle, yaptıkları masrafı Türkiye’ye dönüşlerinde Türk lirasına çevrilmiş bir şekilde Emekli Sandığı’ndan alabilirler. Konuyla ilgili bilgi, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan alınabilir: 0 312 298 30 16 (Bu kısımda ülke fark etmemektedir.)

Bağ-kur kapsamında olanlar için bu tür bir uygulama maalesef bulunmamaktadır

  • Almanya'ya gidecek öğrencilerin öncelikle ofisimizden bir AT11 yazısı almaları gerekir. Bu yazı ile SGK'ya başvurup sigortanızı onaylatmanız gerekiyor. Bu sigorta Almanya'da geçerli olacaktır. 


Almanya Vizesi Hakkında Alman konsolosluğu tarafından tarafımıza yapılan Bilgilendirme Metinlerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.